Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ίδρυση της Θεσσαλονίκης και πρώτη περιτείχιση



Το 316 π.Χ. ο βασιλιάς της Μακεδονίας Κάσσανδρος ίδρυσε, στο μυχό του Θερμαϊκού κόλπου, την πόλη της Θεσσαλονίκης και της έδωσε το όνομα της συζύγου του, που ήταν ετεροθαλής αδελφή του Μ. Αλεξάνδρου. Πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους εξακολουθούσε να είναι η Πέλλα, όμως η Θεσσαλονίκη ήταν το λιμάνι της και η βάση του εμπορικού και πολεμικού της ναυτικού.


 
Ο Κάσσανδρος ( 358 ή 350 – 297 π.Χ. ) ήταν ένας από τους επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μια από τις πρωταγωνιστικές φυσιογνωμίες στους πολέμους των Διαδόχων, που βασίλεψε στο χώρο της Μακεδονίας την περίοδο 350 – 279 π.Χ. Ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία γιος του Αντίπατρου και ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πράγματα που σχετίζονται με τη βασιλεία του είναι η ίδρυση της πόλης της Θεσσαλονίκης. Επίσης ήταν ιδρυτής της βραχύβιας δυναστείας των Αντιπατριδών.


Επιπλέον λόγω της γεωγραφικής της θέσης προσέλκυε πλέον όλο και περισσότερους κατοίκους των γύρω οικισμών και είχε έτσι γρήγορη εμπορική εξέλιξη. Το εμπόριό της, λόγω της θέσης της, προσέλκυε τους κατοίκους της Ανατολής και όπως ήταν φυσικό και τους Εβραίους (3ος αι. π.Χ.) που εκείνη την εποχή είχαν συνοικισμούς σχεδόν σε όλες τις μεγάλες εμπορικές πόλεις της Μεσογείου.
 
Ενεπίγραφο βάθρο αγάλματος της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τμήμα βάθρου με αγάλματα της οικογένειας του Φιλίππου Β΄, που είχαν στηθεί εκεί το 2ο αι. μ.Χ. Ένα από αυτά, σύμφωνα με την επιγραφή, εικόνιζε τη Θεσσαλονίκη, κόρη του Φιλίππου και γυναίκα του Κασσάνδρου, που έδωσε το όνομά της στην πόλη. Επιγραφή: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΝ 

Εκείνο τον καιρό, δηλαδή τον 3ο αιώνα
π.Χ. ξεκίνησε η πρώτη περιτείχιση της Θεσσαλονίκης. Οι Βυζαντινές οχυρώσεις βοηθούσαν στην απώθηση των εχθρών της πόλης από το Βορρά. Αυτό μαρτυρούν και οι επιγραφές που έχουν βρεθεί κατά καιρούς. Η πρώτη χρονολογείται γύρω στον 5ο με 6ο Αιώνα και αναφέρει συγκεκριμένα "Τείχεσιν άρρηκτοι Ορμίσδας εξετέλεσε την δε πόλιν". Ιστορικοί υποστηρίζουν πως αναφέρεται στον πατέρα του Ορμίσδα. 



Τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης αποτελούν τεράστια ιστορική κληρονομιά και αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της πόλης. Άλλωστε βρίσκονται απο το 1988 στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. 


Η Βυζαντινή αρχιτεκτονική της περιτείχισης είναι μοναδική. Τα τείχη που αγκαλιάζουν την πόλη της Θεσσαλονίκης έχουν περίμετρο περίπου 5 χιλιόμετρα, ενώ το ύψος τους κυμαίνεται από 9 μέτρα ως 10,50 μέτρα. Το χτίσιμο τους περιβάλλεται από επαναλαμβανόμενες σειρές τούβλων και πετρωμάτων διακοσμημένα με Σταυρούς, ρόμβους και αρχαία ελληνικά σύμβολα όπως πχ. η απεικόνιση του ήλιου. 



Παρά την ανάπτυξη του εμπορίου και την αύξηση του πληθυσμού της, έως τη ρωμαϊκή κατάκτηση δεν υπήρξαν σημαντικά ιστορικά γεγονότα που να σχετίζονται με τη Θεσσαλονίκη. Τα μόνα αξιοσημείωτα περιστατικά είναι ότι, εκτός από τον Κάσσανδρο, την επισκέφθηκαν και διέμειναν λίγο ή πολύ στην πόλη, ο Αντίγονος Α´ ο Γονατάς και ο Φίλιππος Ε´. Επιπλέον, στα χρόνια του Φίλιππου Ε´ και του γιου του Περσέα, καθώς εντεινόταν η διαμάχη με τους Ρωμαίους, η Θεσσλονίκη μνημονευόταν συχνά. Το 168 η φρουρά της πόλης αμύνθηκε και απέκρουσε τους Ρωμαίους, αλλά μετά τη μάχη της Πύδνας, όπου ο βασιλιάς της Μακεδονίας ηττήθηκε ολοκληρωτικά, η Θεσσαλονίκη παραδόθηκε στον νικητή, τον Ρωμαίο ύπατο Αιμίλιο Παύλο.

Πηγές



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου